Creamy pumpkin soup with mango pulp and curry milk

Creamy pumpkin soup with mango pulp and curry milk

Ingredients
1 dynia Hokkaido ( ok. 1,5 kg )
2 cebule
kawałek imbiru
1 /2 puszki Pulpy z mango VERA 820 g
1 puszka Żółty sos curry VERA
oliwa Pomace VERA
100 g masła
2 l wody lub bulionu warzywnego

Przyprawy
Kurkuma w proszku
Gałka muszkatałowa
Sól
Pieprz
Prażony biały sezam
Świeża kolendra

Do dekoracji mleczko kokosowe lub kwaśna śmietana

Preparation
Pokrojoną cebulę i imbir  przysmaż lekko na oliwie. Dodaj pokrojoną dynię. Pamiętaj dyni Hokkaido nie trzeba obierać ze skórki! Całość smaż jeszcze przez chwilę, dodaj przyprawy  i zalej wodą lub bulionem warzywnym. Gotuj do miękkości. Wlej pół puszki pulpy z mango i puszkę sosu z curry. Gotuj jeszcze przez chwilę. Całość zmiksuj z masłem. Podawaj z kleksem z mleczka kokosowego lub kwaśną śmietaną, prażonym sezamem i liśćmi świeżej kolendry.
Creamy pumpkin soup with mango pulp and curry milk