Focaccia z suszonymi pomidorami i czarnymi oliwkami

Focaccia z suszonymi pomidorami i czarnymi oliwkami

Składniki
Focaccia z suszonymi pomidorami i czarnymi oliwkami

900 g mąki pszennej „00”
125 g mąki pszennej razowej
50 g miękkiego masła
45 g świeżych drożdży
50 ml Oliwy z oliwek extra virgin VERA
500 ml mleka
22 g soli
22 g cukru
1/2 słoika Pomidorów suszonych VERA
70 g Drylowanych czarnych oliwek VERA

Wykonanie
Mąkę, mleko, drożdże, masło i cukier wrzuć do maszyny i wyrabiaj, aż ciasto będzie gładkie. Dodaj oliwę z oliwek i sól. Wyrabiaj krótko i zostaw do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę. Kiedy ciasto wyrośnie, wyrób je w maszynie po raz drugi i zostaw do wyrośnięcia na kolejną godzinę. Gdy ponownie wyrośnie, uformuj focaccię na blasze i daj jej odpocząć przez chwilę. Przed pieczeniem posmaruj ją oliwą i powtykaj wcześniej odsączone czarne oliwki i suszone pomidory. Piecz w temp. 180 stopni C przez ok 20 – 25 minut.
Spód dobrze upieczonej focacci powinien być zarumieniony na złoty kolor.