Sałatka z pieczonego kalafiora i ciecierzycy z dressingiem z tahini
Składniki
Sałatka z pieczonego kalafiora i ciecierzycy z dressingiem z tahini
Sałatka
1 duży kalafior (ok. 800 g)
300 g Ciecierzycy VERA
4 łyżki Oliwy z oliwek extra virgin VERA
mielony kumin rzymski, sól, pieprz
świeża czerwona papryczka chili
świeże zioła
kolendra
mięta
Dressing
1 ząbek czosnku
4 łyżki tahini Olympos (pasty sezamowej)
2 łyżki soku z cytryny
Wykonanie
Sałatka: Piekarnik nagrzać do 180 stopni C, 800 g kalafiora umyć i pokroić na kawałki. Wymieszać z oliwą z oliwek, doprawić solą, pieprzem i kuminem rzymskim. Kalafior piec na blasze przez 20 min. Potem dodać na blachę 300 g dobrze odsączonej i osuszonej ciecierzycy, wymieszać z kalafiorem i piec jeszcze przez 10 minut. Upieczonego kalafiora z ciecierzycą ostudzić. Skropić oliwą
z oliwek. Podawać posypane świeżą kolendrą, miętą i drobno pokrojoną czerwoną papryczką chili. Tak przygotowaną sałatkę można podawać z nachosami, ryżem basmati lub jako dodatek do rybnych i mięsnych dań.
Dressing: Czosnek drobno pokroić i dokładnie wymieszać z tahini oraz sokiem z cytryny. Jeśli dressing jest za gęsty dodać 2-3 łyżki wody. Doprawić solą, i pieprzem. Dressing można podawać osobno lub polać go bezpośrednio na sałatkę.