Strudel z jabłkami i suszonymi figami

Strudel z jabłkiem i figą

Składniki
Strudel z jabłkami i suszonymi figami

Ciasto
250 g mąki pszennej
70 g roztopionego masła
125 ml wody
1 jajko
sól

Farsz
1 puszka fig suszonych w zalewie VERA
200 g ugotowanych jabłek
50 g orzechów włoskich
30 g pistacji
30 g masła
40 g ciemnego cukru
2 jajka
cynamon do smaku

Sos Moscato
300 ml wina Moscato
70 g cukru
2 żółtka
10 g mąki ziemniaczanej
50 ml śmietany 30%

Wykonanie
Ciasto: Składniki na ciasto wyrabiać przez 10 min. Gdy będzie mieć gładką strukturę, przykryć i zostawić do odpoczynku. Ważne jest, żeby mogło odpoczywać jak najdłużej. Można je zrobić dzień wcześniej i zostawić w lodówce szczelnie owinięte folią, aby nie obeschło.
Farsz: Masło utrzeć z żółtkiem, cukrem i szczyptą soli, do tego wrzucić pokrojone i odsączone z zalewy suszone figi. Orzechy drobno pokroić. Jabłka w kawałkach ugotować i odsączyć. Białka utrzeć na sztywną pianę i połączyć z bakaliami i schłodzonymi jabłkami. Zimne ciasto rozwałkować na grubość ok. 3 mm. Nałożyć farsz, zawinąć, posmarować wierzch żółtkiem i posypać ciemnym cukrem. Żeby łatwiej zawinąć delikatne ciasto razem z farszem rozłóż je na lnianej, czystej ściereczce. Nie będzie kłopotu z przełożeniem go na blachę do pieczenia. Piec w 190 stopni C przez minut
Sos Moscato: Wino Moscato połączyć z resztą składników i podgrzewać wolno mieszając rózgą, aż się zagotuje. Gotować ok. 3 min. Strudel podawać na ciepło razem z sosem.