Копчена качина грудка з манговим соусом BBQ

Копчена качина грудка з манговим соусом BBQ

Інгредієнти
Копчена качина грудка з манговим соусом BBQ

Kaczka
4 szt. piersi z kaczki
1 kg grubej soli morskiej
свіжа зелень
40 g tymianku
40 g rozmarynu
40 g jałowca
40 g szałwii

Sos mango BBQ
300 g Pulpy mango VERA
60 g octu jabłkowego
80 g cukru brązowego
40 g sosu Worchester
40 g whisky burbon
80 g masła

Реалізація
Wędzona kaczka: Na spód głębokiej blachy wysypać połowę soli i rozłożyć połowę świeżych ziół. Ułożyć na nich oczyszczone piersi kaczki, nałożyć resztę ziół i zasypać resztą soli. Marynować piersi koło 3-4 godzin w zależności od wielkości. Po tym czasie opłukać piersi pod zimną wodą, osuszyć ręcznikiem papierowym. W piecu umieścić naczynie z rozpalonymi wiórkami do wędzenia. Ustawić piec na 60 stopni C i wędzić przez około 25-30 min. W zależności od ilości piersi kaczych trzeba wydłużyć proporcjonalnie czas wędzenia. Uwędzoną pierś pokroić w plastry i podawać
z sosem mango BBQ.
Sos mango BBQ: Składniki sosu gotować w naczyniu aż do uzyskania wagi 300 g i wtedy dodać 40 g whisky. Posolić i dodać wg uznania sok z cytryny. Sos można podawać do różnego mięsa, burgerów, ale także do ryb i warzyw.