Spring rolls with sweet and spicy mango pulp dressing
Ingredients
Spring rollsy
papier ryżowy
marchewka
ogórek
papryka czerwona
pomidory koktajlowe
marynowane buraczki
liście świeżej mięty
do opcji wegańskiej spring rollsów
możemy dodać również tofu
Dressing z pulpy mango
300 g VERA mango pulp
6 łyżek octu ryżowego
2 łyżki oliwy z oliwek
1 lime
2 cloves of garlic
5 cm korzenia imbiru
1 mała czerwona papryczka chili
salt
liście świeżej kolendry
Preparation
Spring rollsy: Wszystkie warzywa pokroić w słupki. Pomidorki koktajlowe przekroić na pół. Pojedyncze arkusze papieru ryżowego namaczać przez chwilę w ciepłej wodzie, aż staną się miękkie i elastyczne. Warzywa w słupkach ułożyć na papierze, dodać pokrojone pomidorki i listki świeżej mięty. Zawinąć brzegi do środka i zrolować.
Dressing: Limonkę sparzyć, otrzeć ze skórki i wycisnąć sok. Ząbki czosnku rozetrzeć z solą i drobno pokroić. Imbir obrać i przecisnąć przez praskę. Papryczkę dobrze oczyścić z pestek i pokroić na bardzo drobne kawałki. Liście świeżej kolendry obrać z łodyżek i drobno posiekać. Wszystkie składniki wymieszać z pulpą mango. Skórka z limonki nada dressingowi dodatkowo lekkiej goryczki. Dressing podawać osobno. Jest doskonały również do azjatyckich sałatek i kolorowych surówek. Dressing świetnie też pasuje do owoców morza i ryb.