Baner VERA ananasy

VERA - Cały świat w Twojej Kuchni

Pavlova z marakują

Beza Pavlova z pulpą z marakui

image_print

Składniki
Beza Pavlova z pulpą z marakui

Beza
5 białek ze średnich jajek
250 g drobnego cukru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka białego octu winnego lub soku z cytryny

Krem
250 g serka mascarpone schłodzonego
1 łyżka cukru wanilinowego
125 ml śmietanki 30%

Polewa
1 puszka Pulpy z marakui z pestkami VERA
Świeże owoce marakui do dekoracji

Wykonanie
Beza: Sekret idealnej bezy tkwi w temperaturze składników do ubicia piany i odpowiednim sposobie jej pieczenia. Wszystkie składniki bezy powinny być mniej więcej w tej samej temperaturze. Na godzinę przed przygotowaniem bezy wyjmij jajka z lodówki, by się ogrzały. Użyj też jak najdrobniejszego cukru. Oddziel żółtka od białek i ubijaj na wysokich obrotach, dodając cukier. Powinno się go dodawać do masy po jednej łyżce w trakcie mieszania, a na każdą wsypaną łyżkę należy dodać 1 minutę do czasu miksowania białek. Na końcu ubijania dodaj sok z cytryny lub ocet i mąkę ziemniaczaną. Ubita piana powinna być sztywna i błyszcząca. Przełóż masę na papier do pieczenia i uformuj z niej okrągły placek. Wstaw do nagrzanego na 120 stopni piekarnika i piecz przez 30 minut. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 100 stopni i piecz (susz) jeszcze przez 3 godziny. W tym czasie beza powinna się wysuszyć z zewnątrz i być lekko ciągnąca w środku. Możesz ją upiec dzień wcześniej i trzymać w temperaturze pokojowej, ale bez przykrycia.
Krem: Zimną śmietankę ubij na sztywno z cukrem waniliowym i dodaj schłodzone mascarpone. Ponownie zmiksuj. Gotowym kremem wyłóż na wierzch ostudzonej bezy, a wierzch polej pulpą z marakui. Do dekoracji użyj dowolnych świeżych owoców. Bezę Pavlova podaj na świeżo zaraz po przygotowaniu.

Top
Gotujesz? Gotuj z nami.

Przygotowaliśmy dla Ciebie ponad 100 różnych produktów, które swój smak i jakość zawdzięczają starannej selekcji dostawców z całego świata.

Marka VERA należy do Limpol sp. z o.o..