Baner VERA ananasy

VERA - Cały świat w Twojej Kuchni

Risotto z ciecierzycą, grzybami i oliwą truflową

Risotto z ciecierzycą, grzybami i oliwą truflową

image_print

Składniki
Risotto z ciecierzycą, grzybami i oliwą truflową

oliwa truflowa VERA
oliwa Extra Virgin VERA
rozmaryn świeży lub suszony
śmietana 30% UHT
sól
400 g ryżu Arborio
1 dużego pora
40 g masła klarowanego
100 ml wina białego
500 ml wywaru jarzynowego
lub rosołu z kurczaka
1 puszki ciecierzycy VERA
400 g świeżych sezonowych grzybów
(kurki, prawdziwki)
siekana pietruszka
czosnek
tarty parmezan

Wykonanie
Białą część pora pokroić w kostkę i zeszklić na maśle. Dodać ryż i prażyć przez kilka minut na niskim ogniu. Zalać winem, poczekać, aż odparuje i dolewać wywar stopniowo aż, ryż go wchłonie. W między czasie dodać odsączoną z zalewy ciecierzycę i wymieszać
z ryżem. Gotować całość, aż ryż będzie al dente. Grzyby rozdrobnić, jeśli są za duże i usmażyć osobno na oliwie, czosnku i rozmarynie.
Ryż al dente zagęścić parmezanem i śmietanką, dodać posiekaną pietruszkę oraz oliwę truflową. Doprawić solą. Wyłożyć na talerz lub miseczkę. Podsmażone grzyby ułożyć na
ryżu. Całość udekorować gałązką świeżego rozmarynu.

Top
Gotujesz? Gotuj z nami.

Przygotowaliśmy dla Ciebie ponad 100 różnych produktów, które swój smak i jakość zawdzięczają starannej selekcji dostawców z całego świata.

Marka VERA należy do Limpol sp. z o.o..