Spring rollsy ze słodko-ostrym dressingiem z pulpy z mango
Składniki
Spring rollsy
papier ryżowy
marchewka
ogórek
papryka czerwona
pomidory koktajlowe
marynowane buraczki
liście świeżej mięty
do opcji wegańskiej spring rollsów
możemy dodać również tofu
Dressing z pulpy mango
300 g Pulpy mango VERA
6 łyżek octu ryżowego
2 łyżki oliwy z oliwek
1 limonka
2 ząbki czosnku
5 cm korzenia imbiru
1 mała czerwona papryczka chili
sól
liście świeżej kolendry
Wykonanie
Spring rollsy: Wszystkie warzywa pokroić w słupki. Pomidorki koktajlowe przekroić na pół. Pojedyncze arkusze papieru ryżowego namaczać przez chwilę w ciepłej wodzie, aż staną się miękkie i elastyczne. Warzywa w słupkach ułożyć na papierze, dodać pokrojone pomidorki i listki świeżej mięty. Zawinąć brzegi do środka i zrolować.
Dressing: Limonkę sparzyć, otrzeć ze skórki i wycisnąć sok. Ząbki czosnku rozetrzeć z solą i drobno pokroić. Imbir obrać i przecisnąć przez praskę. Papryczkę dobrze oczyścić z pestek i pokroić na bardzo drobne kawałki. Liście świeżej kolendry obrać z łodyżek i drobno posiekać. Wszystkie składniki wymieszać z pulpą mango. Skórka z limonki nada dressingowi dodatkowo lekkiej goryczki. Dressing podawać osobno. Jest doskonały również do azjatyckich sałatek i kolorowych surówek. Dressing świetnie też pasuje do owoców morza i ryb.