Wege burger z zielonego Jackfruita
Składniki
Jackfruit burger
1 puszka Jackfruita zielonego VERA
1 cebula czerwona krojona w kostkę
1 ząbek czosnku siekany drobno
2 duża łyżka krojonej świeżej kolendry
2 łyżki mąka ryżowej
2 łyżki bułki tartej
50 ml mleka owsianego lub sojowego
curry żółte
kmin rzymski
mielony czarny pieprz
czerwona papryka
wędzona sól
Do burgerów potrzebne są
4 białe bułki
2 awokado lub gotowe guacamole
1 słoik Pomidorów suszonych VERA
1 limonka
1 słoik Papryki grillowanej VERA
liście świeżej sałaty
sos BBQ
Wykonanie
Owoc jackfruita odsączyć z zalewy i część pulsacyjnie zmiksować w blenderze na drobno. Drugą część poszarpać na kawałki, przełożyć do miski i dodać resztę składników. Przyprawić i dobrze wyrobić na jednolitą masę. Odstawić na chwilę. Smażyć na grillu lub patelni do osiągnięcia złotego koloru. Bułki przekroić, grillować, aż zrobią się chrupiące. Z awokado przygotować guacamole – rozgnieść je widelcem, dodać drobno pokrojone suszone pomidory i doprawić sokiem z limonki. Grillowanego burgera podawać z bułką, sosem BBQ, grillowaną papryką pokrojoną w paski lub innymi ulubionymi dodatkami.