
Bruschetta z Vitello Tonnato i jabłuszkami kaparowymi
Składniki
1000 g udźca cielęcego
50 g oliwy pomace VERA
sól, pieprz
100 g podsmażonych warzyw (cebula, marchewka, seler, por)
50 g wina białego
świeży rozmaryn, świeża szałwia
Na sos tuńczykowy:
300 g majonezu
150 g tuńczyka w sosie własnym VERA
850 g wywaru jarzynowego
50 g wina białego
20 g kaparów w zalewie VERA
20 g jabłuszek kaparowych VERA (do dekoracji)
Wykonanie
Cielęcinę obsmaż na tłuszczu, dopraw i przełóż do brytfanki z warzywami, ziołami i białym winem. Piecz w 150°C, aż w środku osiągnie 62–65°C. Odstaw do wystudzenia.
Składniki sosu dokładnie zmiksuj, dopraw solą i pieprzem.
Pokrój cielęcinę w cienkie plasterki, ułóż na grzankach z chleba na zakwasie i udekoruj jabłuszkami kaparowymi. Bruschetta z Vitello Tonnato i jabłuszkami kaparowymi może być podawana jako przekąska na półmisku!