Piekielnie pyszne nadziewane papryki
Składniki
4 średnie pomarańczowe lub czerwone papryki
250 g mielonego mięsa wołowego lub drobiowego
1 szklanka ugotowanego ryżu VERA
1 puszka kukurydzy VERA
1 łyżka jalapeño VERA
1 szklanka passaty pomidorowej VERA
1 cebula drobno posiekana
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka słodkiej papryki
sól i pieprz do smaku
oliwa do smażenia starta
mozzarella do sosu do zapiekania
Wykonanie
Odetnij górną część papryk i zachowaj ją jako czapeczkę. Usuń pestki i wnętrze. Nożykiem wytnij w paprykach oczy, nos i zęby tak aby przypominały dynie halloweenowe. Na patelni rozgrzej oliwę i dodaj cebulę z czosnkiem. Smaż aż się zeszklą. Dodaj mięso mielone i smaż do momentu aż nabierze koloru. Wlej passatę pomidorową VERA i dodaj kukurydzę, jalapeño, ugotowany ryż, troche mozzarelli oraz przyprawy. Wymieszaj wszystko. Napełnij papryki farszem, posyp serem wierzch i przykryj czapeczkami. Ułóż je w naczyniu żaroodpornym, wlej odrobinę wody i piecz przez około 40 minut w temperaturze 180 stopni.
Tip: Możesz zrobić też wersję wegetariańską – z soczewicą, ryżem i większą ilością warzyw.




