
Pieczone warzywa z ciecierzycą
Składniki
słoik ciecierzycy VERA
ok. 0,5 kg młodych ziemniaków
kilka młodych marchewek
1 czubata łyżeczka słodkiej papryki
0,5 łyżeczki czosnku w proszku
pęczek zielonych szparagów
1 duża lub 2 małe czerwone cebule
oliwa extra virgin VERA
sól, pieprz
świeże oregano
Wykonanie
Rozgrzej piekarnik do 220°C. Pokrój ziemniaki, marchewkę i cebulę, ułóż na blasze skropionej oliwą. Posyp połową przypraw i wymieszaj. Piecz 20 minut.
Dorzuć pokrojone szparagi i odsączoną ciecierzycę. Dodaj resztę przypraw, skrop oliwą, wymieszaj i wstaw z powrotem do piekarnika na 10–15 minut.
Po upieczeniu posyp świeżym oregano. Gotowe! Podawaj jak lubisz: solo, z dodatkami lub na zimno jako sałatkę. A sezonowy ogórek małosolny do tego? Bajka!