
Tarta z tuńczykiem i burakami
Składniki
gotowane buraki VERA
2 puszki tuńczyka w oleju VERA
1 arkusz ciasta francuskiego
ok. 4 łyżki serka typu philadelphia
1 czerwona cebula
szczypiorek
skórka z cytryny
sól, pieprz
żółtko do posmarowania brzegów
Wykonanie
Rozgrzej piekarnik do 200°C.
Ciasto francuskie rozłóż na formie do tarty, brzegi posmaruj żółtkiem. Środek przykryj papierem do pieczenia i obciąż (np. suchym grochem – my użyliśmy ryżu, ale groch sprawdza się lepiej 😉). Piecz przez 15–25 minut – aż będzie złociste i chrupiące.
W tym czasie przygotuj nadzienie:
Odsącz tuńczyka i wymieszaj z serkiem. Dodaj pokrojoną cebulę, szczypiorek, skórkę z cytryny oraz sól i pieprz. Gotową masę wyłóż na ostudzony spód.
Na wierzchu ułóż cienkie plasterki buraka, posyp solą, pieprzem i udekoruj świeżymi ziołami.