
Wielkanocna roladka z serka z suszonymi pomidorami, pistacjami i oliwkami
Składniki
500 g serka kremowego (typu philadelphia lub dobry ser mielony na sernik – oczywiście niesłodzony)
pęczek szczypiorku
2 ząbki czosnku
garść suszonych pomidorów VERA
kilka zielonych oliwek VERA
garść niesolonych pistacji
ok. 50 g tartego parmezanu
sól i świeżo mielony pieprz
Wykonanie
W misce wymieszaj serek z posiekanym szczypiorkiem, startym parmezanem oraz odrobiną soli i pieprzu.
Przełóż masę na folię spożywczą, uformuj wałek i włóż do zamrażarki na 1–2 godziny.
W międzyczasie drobno posiekaj suszone pomidory i pistacje – to będzie Twoja „panierka”.
Schłodzoną roladkę wyjmij z folii, obtocz w mieszance pomidorów i pistacji, udekoruj połówkami oliwek i listkami bazylii.
Na koniec możesz delikatnie polać całość dobrej jakości olejem (np. z pomidorów lub oliwą z oliwek).
Podawaj z pieczywem lub krakersami.