
Wielkanocna sałatka w liściach cykorii
Składniki
Sałatka
puszka kukurydzy VERA
puszka groszku VERA
puszka tuńczyka w sosie własnym VERA
świeży ogórek
1/2 czerwonej cebuli
cykoria
świeża natka pietruszki
świeża mięta
rzeżucha
Sos do sałatki
5 łyżek majonezu
2 łyżki jogurtu naturalnego
2 łyżeczki musztardy
sól i pieprz
Wykonanie
W dużej misce połącz kukurydzę, groszek, tuńczyka, pokrojonego w kostkę ogórka i drobno posiekaną czerwoną cebulę.
Przygotuj sos – połącz majonez, jogurt i musztardę, a następnie dopraw solą i pieprzem według własnego smaku.
Do warzyw dodaj sos oraz posiekaną natkę pietruszki i miętę. Całość dokładnie wymieszaj. Jeśli potrzeba, dopraw jeszcze odrobiną soli i pieprzu.
Sałatkę serwuj w liściach cykorii, które pełnią funkcję małych miseczek. Możesz również użyć liści mini sałaty rzymskiej lub innej sałaty, której liście utrzymują kształt.
Na koniec udekoruj sałatkę świeżą rzeżuchą.