
Szakszuka z ajvarem
Składniki
1 puszka pomidorów w kawałkach VERA
4–5 łyżeczek ajvaru
1 czerwona cebula
2–3 ząbki czosnku
świeża kolendra lub natka pietruszki
oliwa extra virgin VERA
4–5 jajek
sól, pieprz
opcjonalnie: harissa lub płatki chilli – dla fanów ognia 🔥
Wykonanie
Na rozgrzanej oliwie podsmaż posiekaną cebulę i czosnek. Dorzuć pomidory z puszki, dopraw solą i pieprzem, duś przez kilka minut. Dodaj ajvar i, jeśli lubisz ostrzej, szczyptę harissy lub chilli. Wrzuć posiekaną kolendrę lub pietruszkę. Gdy sos się zredukuje i zgęstnieje, zrób wgłębienia i wbij jajka.
Gotuj pod przykryciem, aż białka się zetną. Na koniec posól, popieprz i posyp świeżymi ziołami. Podawaj z chrupiącym pieczywem albo prosto z patelni.